богините в нас

Богинята в мен. Как по-умело да владея моя личен свят?

 

В много религиозни учения и практики се говори за силата на женската енергия като форма на мистичен кладенец, от който вселената черпи вдъхновение. Чрез женската енергия се осъществява връзката между божествения и земния свят. Жената е сътворяваща, подхранваща и обгрижваща, в нея е люлката на поколенията. Ето защо в тази статия ще разгледаме четирите основни женски архетипа, които са заложени във всяка една от нас.
Винаги ние даваме превес повече на един модел и смятаме, че точно той е най-правилен за нас. Тези модели са заложени изначално в нашето личностно развитие и на базата на преобладаващите външни влияния сме се научили да заемаме ролята, която е най-безболезнена и съхраняваща нашият АЗ. Или пък обратно – понякога приемаме нетипично за нас поведение. По този начин подхранваме добре научени житейски събития, които сме свикнали да приемаме като определящи смисъла на нашето съществуване, независимо дали страдаме или се чувстваме в постоянна роля. Точно за да се научим да влизаме и излизаме умело през всеки образ на женската си същност, е добре да се запознаем с основните типове поведение. Паралел ще направим с четирите гръцки богини и легендите, с които се свързва техният образ. Те са прекрасен пример за положителните и отрицателните страни на всеки архетип. Помислете с коя от тях се свързвате най-много, за да опознаете по-добре първообраза си.

 

Хера

Хера е богинята, защитаваща семейния живот и брака. За нея няма нищо по-важно от това да изгради семейство и да даде цялата си енергия в тази посока. Това е архетипът на домакинята, майката, отдадената грижовна съпруга, но бягаща от образа на сладострастието. Този образ често изпитва ревност и е склонен да упреква, когато нещо друго бъде поставено пред семейството или се появи заплаха от разруха на дома. Този архетип е склонен да съди и критикува изборите на сърцето, които са в разрез с моралните норми. Рядко се свързва чрез секса с мъжа си, освен ако не става дума за продължение на рода. Този архетип крие маската на непризнатата женственост.

 

Афродита

Обратно на Хера, Афродита е богинята на любовта – идеалната любовница. Тя е сладострастна, нежна, ласкава. Тя предусеща всяко желание на мъжа и нуждата му от ласки. Този архетип се свързва с изкусителката, която може да постигне всичко чрез прелестите на тялото си и слабостите в мъжката психика. Тя много добре знае как да постига целите си чрез привлекателността на девойката. Слабостта на този образ е в неумението за свързване на по-дълбоко ниво в продължение на времето. Този архетип рядко стига до брак и създаване на семейство. За сметка на това често открива удоволствие в това да прониква в чужди „забранени“ връзки. Зад всичко това се крие страх от обвързване и убеждение, че не заслужава истинска любов.

 

 

Атина

Този архетип е олицетворение на жената, която слуша винаги своя ум. Тя може да постигне всичко сама с цената изцяло на своите усилия. Атина е изобразявана с характерни за мъжете принадлежности като доспехи и това е така, защото за нея е присъщо мъжкото мислене. Рядко този архетип може да изпадне в емоционалности или истерия. Когато не е доволна от нещо, тя просто става и прави това, което желае. Тя никога не може да бъде заставена или насилена, но и рядко разбира истински страданието на другите. Повече в ролята на защитник и победител, отколкото в друга житейска роля, понякога архетипът на Атина е готов на болезнена решителност. Тук откриваме маската на отхвърлената чувствителност.

 
Персефона

Образът на тази богиня се свързва с пасивната женственост, която позволява да бъде контролирана. Този архетип се характеризира с жената „жертва на обстоятелствата“. Винаги външни влияния накланят посоката на нейното съществуване и сякаш то е в полза на другите. Нерядко дамите със силен архетип на богинята Персефона вярват, че живеят, за да вършат определени неща, наложени им отвън – без значение дали се касае за работа, дом, съпруг. Рядко успяват да налагат своята воля, но и не мислят много в тази посока. По-склонни са да съжаляват за пропуснатите мигове или да негодуват от живота, но не правят стъпка към промяната. В същото време този тип жени са много удобни за мъже, които обичат подчинението и са готови да се налагат дори със сила. Това е вечно приемащата жена, която би изтърпяла и най-черната страна на своя любим, защото вярва, че само тя може да приеме всичко. Тук се крие маската на садомазохистичната същност.

 

В който и от тези образи да откривате себе си, не е нужно да се идентифицирате с него до края на живота си. По-скоро опитайте да следвате най-подходящия архетип според ситуацията, в която се намирате. Разбира се, че всяка от нас си има моменти на слабост, допуска грешки и бива наранена. Но помнете – ние сме богини. Прощавайте и продължавайте напред с високо вдигната глава.

 

Следва продължение

 
Автор: Моника Господинова

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.