Да опознаеш себе си е най-доброто средство за лечение

Да опознаеш себе си е най-доброто средство за лечение

Да опознаеш себе си е най-доброто средство за лечение

 

Много често, когато видиш симптома на едно нездравословно състояние, искаш да се отървеш от него. Толкова е неприятен, че искаш той просто да изчезне. Не, ти трябва да му бъдеш Благодарна! Да обичаш симптома, защото той ти показва това, което ти липсва. Той ти посочва къде грешиш.

 

Затова не бива да пренебрегваш симптомите, да ги потискаш с лекарства и с досада да чакаш да преминат. Редно е да приемеш симптома като твой приятел, да общуваш с него, за да може той да те поведе към изцеление на душата и тялото.

 

В тази статия ще разгледам някои от така наречените „женски смущения“ и по-точно – тяхната психосоматика. Симптомът е външният израз на твоите вътрешни психически конфликти. Ще се опитам да дам яснота относно кои симптоми ти дават индикация, че някоя част от тялото „крещи“ и настоява за вниманието на психиката.

 

Да опознаеш себе си - най-доброто лечение

Да опознаеш себе си – най-доброто лечение

Нередовна и тежка менструация

 

Смущението в менструалния цикъл е доста срещано. Непримиримостта със собствената женственост е в основата на проблемите с цикъла. Главното качество на женското начало е даването, отдаването. Жената би трябвало да се отдава на мъжа, на сексуалното общение с него.

 

За съжаление много жени имат проблем да се отдадат свободно. Подобно на рекламите на дамски превръзки, където скритият конфликт е: “Съгласна съм да бъда жена, но не и да приема всичко, което носи женската същност! Искам да бъда свободна и независима дори и в „тези дни!“… 😉  

Но ти си жена и това е прекрасно! Научи се да се радваш, защото само ние жените „даваме“ живот и на живота!

 

Болезненото изживяване на женствеността – болката по време на цикъл – много често говори за проблеми и в половия живот. Не можеш да се отпуснеш и да изживееш удоволствието. А всъщност да се отдадеш и отпуснеш – това е съвсем естествено и красиво.

 

Доверие и отдаване

Доверие и отдаване

 

Липса на оргазъм – страх от уязвимост

 

Да поговорим за сексуалния акт и по-точно за оргазма или липсващия такъв (аноргазмия). Какво се случва с теб по време на оргазъм? Губиш контрол. Все едно летиш… Може да се опише и по много други начини, но истината е, че зад тези определения стои ситуация, която те плаши: твоят Аз изчезва в момента на отпускане, наречен оргазъм. 

Ще споделя какво често се среща в моята практика:
Идва жена, която има проблеми в секса, но много обича партньора си. Стигаме до момент на доверие и споделяне:

A: Как преживяваш тези моменти на отдаване и удоволствие?

Б: Със страх!…

А: Страх от какво?

Б: От това да се отпусна, да бъда видимо слаба…

 

Когато бях малка, баща ми винаги ми казваше: „Стегни се, бъди силна! Няма да хленчиш и да си слабачка! Стегни се!”… Но когато сме свикнали да се стягаме в живота ежедневно и постоянно, тогава как да се отпуснем само за малко – само за един интимен момент? Трудно!

 

Липсата на оргазъм говори също и за отхвърляне. Отхвърляне на това да получиш от другия, от противоположния пол, дори това, което ти дава, да е върховно удоволствие. Пак говорим за контрол – не допускаш другия да ти се наслади. Означава също, че и в ежедневието си трудно се оставяш да получиш и да изпиташ удоволствие, без да се чувстваш виновна.

 

Ако мислиш, че наказваш другия – грешиш. Наказваш само себе си. Оргазмът е най-съвършеното средство да се слееш с другия, да слееш душа, дух и тяло в едно! Ти заслужаваш удовлетворение и удоволствие в живота си – позволи си и работи за тях!

 

страх от уязвимост

страх от уязвимост

 

Прочети повече за липсата на оргазъм

 

Фригидност – липса на желание за секс и ласки

 

Фригидността е още една пречка по пътя към постигане на хармония. Много често борбата за надмощие между женска и мъжка енергия води до трудност и нехармонични отношения. Когато ти – жената – не можеш да се отпуснеш и да бъдеш доминирана от мъжа дори по време на сексуален акт, този страх води до фригидност. Желанието за близост изчезва.

 

А много често жени с този проблем споделят, че чрез самозадоволяване си стигат до оргазъм и предпочитат този начин. Тоест, разбираме, че това не е патология. Понякога там се крие и страхът на жената от собствения й нагон, както и от възприемане на жената като лека, уличница и т.н.


Изпускане на урина

 

Най-честите проблеми, свързани с пикочния мехур, са: незадържане на урина (инконтиненция), което е механичен проблем; пролапс (смъкване на орган или част от такъв); цистит и други. Много жени страдат от инконтиненция.

 

Знаеш, че когато си в състояние на психическо напрежение, притеснение, стрес, изпит или друго, може често да ти се пишка. Организмът по този начин „освобождава напрежението“. А и това винаги може да бъде добър претекст да излезеш от ситуация. Това причинява усещане за натиск отвътре и упражняване на натиск отвън, върху другите. Тоест симптомът ти дава власт.

 

Но тук по скоро ще засегна пикочния мехур като съдържател на течност. Течността в тялото е свързана и с емоционалното тяло, с желанията, със способността да се чака за осъществяването им. Свързана е също с имането на пари: със страха дали изкарваш достатъчно.

 

Ако организмът задържа урина, това показва, че прекаленият контрол на желанията и страхът да ги покажеш водят до непускане и чрез органите. Съответно, ако не можеш да се удържаш, значи тялото показва, че не може да се контролира и има нужда веднага да му бъдат задоволени желанията. Има нужда да се облекчи.

 

В този случай напрежението в тялото прелива, както тенджерата под налягане има нужда да се изпуска през малък отвор, за да не избухне.

 

Повече за инконтиненцията може да прочетеш в нашия блог.

 

Пролапс

 

Много често срещано състояние. Както споменах по-горе, представлява частично или цялостно свличане на орган. В частност ще говоря за пролапс на матката и на пикочния мехур. Обикновено те се получават вследствие на слабост в мускулатурата или поддържащата тъкан.

 

прости, излекувай обидата

прости, излекувай обидата

 

От психическа гледна точка можеш да си обясниш този проблем с това, че имаш нужда да бъдеш по-твърда в тази област. Както например при мехура говорихме за притискане и принудителна нужда от отпускане. Чрез тези сигнали тялото контактува с теб.

Изпадането на матката е характерно за жената без спирачки. Тук имам предвид прекалените свобода и себедостатъчност. Твоят най-женски орган – матката – е закрепен с добре развити връзки към бедрата. Ето ти юздите! Ако си се отпуснала, престанала си да се грижиш за себе си, „отпускаш юздите“, матката се смъква или изобщо изпада.

 

Матката е изворът на живота, на съзиданието, на импулса да твориш. Също така в нея са събрани обидите и невярата в себе си… “Каква жена и майка съм?”

Прочети статия за това какви проблеми може да причини обидата.


Както смъкването на матката, така и на вагината показват срив или загуба, чувство за изгубен контрол над случващото се, безнадеждност и безпомощност. Тъй като смъкването се случва предимно след раждане или след менопаузата, то подсказва усещането, че губиш контрол, сякаш тялото ти вече не е твое и междувременно се боиш, че си изгубила женствеността си.

 

пролапс - липса на контрол

пролапс – липса на контрол

 

Това често се комбинира с чувство за сексуална непривлекателност или отхвърляне, или липса на желание за всякаква сексуална активност.

 

Научи повече за състоянието пролапс 

Вагинит (възпаление на влагалището)

 

Вагинитът е много потиснат и силен гняв. По-голямата част от проблемите на вагината са свързани с твоя полов живот, защото тези проблеми ти пречат най-вече да имаш полови контакти. Жената в теб смята, че заслужава повече. Много често се чувстваш използвана, сексуално манипулирана и неоценена.

 

Смяташ, че това не зависи от теб и нямаш контрол върху честотата и ситуациите на полов контакт. Гневът, който ти изпитваш, се дължи на факта, че не си даваш правото да желаеш сексуални отношения. Най-често, когато имаш инфекция, става дума за гняв!

 

В случая е добре да преосмислиш старите си разбирания за секса. Добре е също да осмислиш, че някога някой те е наранил или отхвърлил и тази ситуация си остава там и тогава. Тялото ти иска да бъдеш желана. Този гняв не можеш да го „изхвърлиш“, но можеш да работиш в посока към нагласата да живееш „тук и сега“ и да се научиш да прощаваш.

 

да живеем „тук и сега“

да живеем „тук и сега“, да прощаваме

 

Вагинална сухота

 

Проблемът на “твърде сухото влагалище” по време на полово сношение често се свързва с жени в менопауза. Безспорно тези проблеми се увеличават по време и след менопаузата, но по-младите жени също страдат от липсата на вагинално овлажняване.

 

На първо място трябва да си изясниш дали проблемът е чисто физиологичен или е на психическа основа, т.е. потискане на стимулите, липса на интерес, стрес, нервност, тревожност, проблем с партньора. Може да е резултат от травматични изживявания, като например сексуално малтретиране или неприятни ситуации. Може да е следствие от полово възпитание, свързано с табута.

 

сексуални табута

сексуални табута

 

Нужно е да осъзнаеш и признаеш пред себе си съществуването на тези проблеми и да ги преодолееш на личностно ниво. Понякога е необходима и професионална помощ, за да се намали стресът, а и ти самата да успееш напълно да осъзнаеш и преработиш причините за проблема. Полезни могат да се окажат психотерапията и сексуалната консултация.

 

„Да усъвършенстваш себе си не означава нищо друго, освен да се научиш да виждаш себе си такъв, какъвто си! Да познаваш себе си не значи да познаваш своя Аз… Защото нашето Аз ни разболява, а нашето Себе е здраво…”

Д-р Рюдигер Далке – „Болестта като път“

 

 

Ако налице е психологическа пречка към възприемането на сексуалността, редно е да търсиш корена на тази пречка, да я анализираш и така е напълно възможно да я преработиш. Когато трудно си изразяваш емоциите, трудно ти е също да се отпуснеш и да си позволиш нещо да излезе от теб. Изпитваш срам от тялото си, от неговите течности. Имаш нужда “да изплачеш неизплаканите сълзи”.

 

Още информация за сухото влагалище 

 

Сексуалността е тясно свързана с чувствата, с изразяване, признаване. Блокирането им води до блокиране и на сексуалността (неорайхиански теории). Учи се да се изразяваш, не задържай твърде дълго в себе си неизказани и непоказани емоции. В противен случай потъпкваш самата себе си, а по този начин и близките ти започват да се тревожат за теб или пък попадаш в болезнени ситуации с тях.

 

Постоянно се грижи за себе си! Повтаряй си утвърждения като: “Енергията е вътре в мен. Аз съм добра и прекрасна Жена! Аз съм уникална, неповторима. Аз съм най-добрата майка за моето дете!”

 

Аз съм добра и прекрасна Жена

Аз съм добра и прекрасна Жена

 

И никой на този свят не е създаден, за да бъде сам. Обичай (се)!!!

 

*  *  *

 

Притча за силата на вярата и постоянството:

 

„Две жаби паднали в бака с мляко. Едната се примирила и потънала, а другата неуморно удряла с крачета, надявайки се да изплува и да се спаси. Тя така активно „била“ течността, че избила маслото. То станало нейна опора, чрез която се измъкнала от кофата.„

Поуката: Всяко живо същество има вроден инстинкт да се запази и съхрани, който при определени параметри задейства прикритите резерви на организма.

 

Автор: Надежда Тонева

0885547681

http://www.ipsiholog.bg/

Надежда Тонева е психолог и телесен психотерапевт – разглежда терапията като цялостно повлияване върху дух, душа и тяло в едно. Има обширни познания за симптоматиките и психическите причини, които стоят зад повечето присъщи на човека състояния. Освен много добър терапевт, тя е Човек, Жена и Майка.

 

Мили читателки, повечето от вас вече знаят, че част от гореописаните състояния могат значително да се подобрят чрез упражнения с нефритени яйца. Повече по темата прочетете ТУК.

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.