вагинална сухота

Вагинална сухота

Сухо влагалище – причини, последствия и решение

 

Случвало ли ви се е да откажете ласки на партньора си, тъй като изпитвате ужасна болка по време на полов акт, заради сухота във влагалищната зона? Пред този проблем се изправят много сексуално активни жени.

Сухото влагалище причинява дискомфорт, проявяващ се основно в болка при секс. Освен това по вагиналните стени могат се появяват микротравми, вследствие на недостатъчно естествено овлажняване, както и сърбеж, придружен с парене и липса на оргазъм.

 

На какво се дължи най-често болката при секс?

Влагалището има естествената способност да се овлажнява, като това се случва най-вече при сексуална възбуда. Това позволява лесното проникване по време на секс, защото по този начин се намалява триенето и се увеличава удоволствието от самия акт. Болката по време на секс при голяма част от жените се дължи именно на вагиналната сухота, защото процесът на естествено овлажняване е нарушен.

 

Кои са причините за сухота във влагалището?

За вагиналната сухота има много причини от различно естество. Тя е един от симптомите, съпътстващи менопаузата и е следствие от намалените нива на естроген, чиято основна функция е да поддържа овлажняването на вагината и еластичността на тъканите. Този проблем може да се дължи и на гинекологично заболяване, хормонални промени в организма, липса на сексуална възбуда (вследствие на раждане, по време на бременност, умора, стрес или приемане на медикаменти).

Вагиналната сухота може да се изяви и при премахване на яйчниците, при кандидоза (гъбична инфекция), при вагинит (възпаление), при използване на неподходящи интимни душ-гелове.

 

Най-честата причина за възникване на сухота във влагалището е менопаузата.

Вагиналната сухота се среща най-често при жените на възраст между 40 и 60 години по време на менопауза. В този период се наблюдава спад в нивото на женския хормон естроген. Намаляването му води до отслабване на естествената защита и изменение нивото на рН. Обичайно здравото влагалище е леко киселинно – така организмът се пази от инфекции в зоната. Повишаването на нивото на рН и изтънелите стени на влагалището способстват проникването на инфекции, в резултат на което значително се увеличава вероятността от образуването на открити язвички или пукнатини в стените му.

 

Как се овлажнява влагалището?

Женският организъм поддържа влажността на влагалището чрез  трансудация*  на течност през кръвоносните съдове във влагалищната стена, както и чрез малко количество слуз, която се отделя от жлезисти клетки в лигавицата. Това на практика означава, че колкото е по-кръвоснабдена зоната, толкова по-влажно ще бъде влагалището. С напредването на годините кръвоснабдяването намалява и това води до гореописаната сухота.

 

Как с естествени средства жената може да си помогне?

Хубавата новина е, че използването на нефритени яйца кръвоснабдява зоната и това води до нейното естествено овлажняване, без нужда от лубриканти или скъпи кремове.

За разлика от специалните мазила, които производителите предлагат на пазара, яйцата са много по-ефективни и са за многократна употреба. И докато кремовете решават проблема само локално, яйцата увеличават притока на кръв, а има и допълнителни ползи от използването им.

Нефритените яйца доказано подобряват качеството на сексуалния живот на жената, а това кара мъжете да се чувстват доволни. Използването им прави здрави женските органи и води до повишаване на самочувствието и увереността на всяка жена.

Вагиналните яйца (както нефритени, така и йони яйца от други полускъпоценни минерали) са добра инвестиция за всяка жена, която желае да подобри интимното си здраве и да увеличи своята женственост!

 

*Трансудация – процесът на излизане на течната съставка на кръвта от капилярите.

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.