Жената и нейното удоволствие по време на интимност - женски практики

Жените и удоволствието от секса?

Жените и удоволствието от секса?

Естествена психотерапия

Парадоксално, когато една жена Прегърне и Приеме сянката си –
онези свои тъмни страни, които толкова дълго е потискала и отхвърляла в себе си –
тя се превръща от самосаботиращо се същество
 
в жена с Истинска Вътрешна Сила и Светлина.
Енергията, която досега е изтичала от нея,
за да крие самата себе си, вече става налична за това, което желае.
 
Такава жена дава позволение (дори само с присъствието си)
на другите да приемат себе си такива, каквито са.
Нейната собствена Свобода става заразна.”
Каролин де Лисер
В психотерапията (в някои школи) учим, че в гръдната ни област “живеят” нашите емоции – затова преживяваме т.нар. “торакален блокаж” – стягане в гърдите, когато сме в състояние на силен страх или стрес – тялото ни ни помага да нямаме достъп до емоциите си, а да спасяваме живота си.

Само че в съвременния свят тази потребност
 от “спасяване” се проявява във всичко – бумът на хормонални проблеми, проблеми с щитовидната жлеза, както и зачестилите тревожни разстройства и паник атаки, са един патологизиран страх, постоянно персистиращ, поради това, че е всячески потискан в много ситуации и смятан за “лош” – ситуации, виждани субективно като ужасяващи и застрашаващи (в блога си имам няколко статии по темата). 

Чувам редовно оплакване от мои клиенти, че усещат стягане в гърлото, че гласът им пресипва – това е защото емоцията не се свързва с мисълта – емоцията е “прерязана”, “затапена” и остава капсулирана, а човек се превръща в една мислеща глава – с предъвкващия ум, който не го оставя намира и измисля всевъзможни сценарии. 

За жените, доверието и секса

За жените, доверието и секса, йони яйца

Доверие и пълно отдаване

 

Във всеки от нас присъстват психичните конструкти Анимус (мъжка част) и Анима (женска част) – както и много други, но сега темата касае предимно тези два. Взаимното доверие, уважение, обич и единение между тези конструкти в нашата психика, се отразява и върху взаимоотношенията ни с всички други хора – включително с децата!

В днешния свят все още предимно преобладава мъжкото (това постепенно се и ще се променя), съответно и жените масово сме “по-мъжки” – борбени, успяващи, развиващи собствени бизнеси и т.н. – това е мъжката част в нас. Което не е лошо – в никакъв случай, като заедно с това да личи и другият елемент – не говоря за стереотипна жественост, а за умението за мекота, приемане, емпатия, грижа. Само тогава има и здравословна връзка между тези два конструкта – Анимус и Анима.

Тогава никой не взима превес постоянно, никой не е на трон, 
за разлика от другия, а водачеството им се сменя, прелива се синхронично и любящо, искрено и метафорично изглежда като планинско поточе – свежо, живо и пъргаво.


За една жена здраве е умението да заема И отворена позиция – да отвори сърцето си, да отвори душата си, а това винаги изисква доверие.

Без Доверие няма Разтваряне. 

Без Слабост – няма Сила.

Позволявам си да изпитвам емоции

Пълното отпускане е сила

 

За много жени доверието изглежда като загуба на контрол и страх от уязвимостта – разбирам ги, имат право на тези усещания, имат право да се свържат с тях и вероятно имат и причини да ги изпитват! И заедно с това искам да обърна внимание на нещо важно:

Премълчаването, преглъщането, отричането на емоциите,
затапването им, изтласкването и неприемането им в стил: “да ги няма, да изчезнат, да не ми е мъчно и тъжно, а да съм добре”, както и посланията: “ще се справя сама!”, “мога и сама!” водят до стягане, скованост, неприятни симптоми (които са пътеводни светлинки към качествена промяна!) и до цялостно намаляване на удоволствието, което една жена изпитва изобщо от живота – включително сексуално! 

В нашите човеши тела устната кухина, гърлото и трахеята са

отражение на тазовото дъно – на картинката можете да видите нагледно как си приличат, при това анатомично и енергийно – което ще рече, че когато една жена преживява стягане в някоя от тези области, то това стягане се отразява и в останалите. Тоест “не си позволявам да говоря за проблемите и да ги адресирам”, води (рано или късно) до многобройни женски проблеми – от проблеми с лубрикацията, болка по време на секс и липса на оргазъм до застрашаващи пълноценното здраве и живот!

Прилика между гласов апарат и вулва

Чувствата, казваме в психотерапията, се намират в корема 
чувствата не са моментни емоции, те са дълготрайни – например ядосана съм на партньора си (моментна емоция), но го обичам (това е чувството).
Потребността да изживяваме чувствата си, да им даваме въздух и свобода (дълбокото дишане помага тук) е свързано и с изговарянето им – назовавам това, което е в мен, давам му образ, дума, така го отдалечавам от себе си, вече знам какво е, съответно да го приема и, ако усетя потребност да го трансформирам, е вече възможно!

Ако една жена държи да е постоянно силна, борбена и можеща 

това всъщност “точи” от ресурса й да изпитва удоволствие от своята женственост – и пак ще напиша, визирам липсата на мярка. Това не значи жената да няма амбиции, умения, възможности – но да умее и да признава на глас нуждата си от подкрепа и помощ – а това важи за всяко човешко същество, важи с пълна сила и за мъжете също!

Прилика между гласовия апарат и тазовото дъно

 

В новия свят, в който навлизаме – 

и аз, и много други хора пишем за това, че вече вървим към неразривно свързване и сливане, заедност, свободна и безусловна любов – тоест преживяваме трудностите ЗАЕДНО – даваме си сметка как на тази Земя, на тази наша планета всички сме ЕДНО! И ако ти страдаш, моето щастие няма как да е пълноценно.

Затова и своята сила жената може да има през 

свързването със своите чувства и емоции и тяхното експлициране – 

през разговор, през творене. Потискането им създава проблеми, които в един момент се проявяват и на физическо ниво – радвам се, че и все повече лекари говорят за този процес, и който се интересува, може да потърси източници по темата за метафизичното начало на различните физически проблеми (по тази тема съм писала тук “Скритите послания на симптомите“.)

ларинкс и матка

Едно послание към мъжете

Мъжете уж по правило не разбират жените – това пиша по-скоро като закачка – не е нужно някой да разбира някой друг – нужно е, обаче, да разбираме самите себе си – това променя много!
Всъщност не е нужно – наистина не е нужно – мъжете да проявяват дълбинно и абсолютно разбиране и откровено казано, като жена, не мисля, че е съвсем постижимо. Но това, което е истински подарък за всяка жена, е обичта на един мъж и умението му да бъде грижовен и внимателен.

Какво имам предвид?

Мъжете, които умеят да изслушват жените, създавайки пространство на безопасност, на спокойствие и доверие. Биологично е заложено за мъжете да търсят решение на всеки проблем, да искат да помогнат, а не просто да слушат пасивно и да мрънкат на свой ред. Но за една жена пасивното слушане е достатъчно ценно само по себе си – защото самото изговаряне вече решава немалка част от много проблеми, вентилира напрежението и създава усещане за подкрепа (затова жените обичат да “клюкарят” заедно) – особено когато жената умее да експлицира своите същински потребности искрено – не с обвиненя и мрънкане, а със споделяне.

Пример:

Вместо:“Ти никога не ме изслушваш, защото нямам никакво значение за теб, имаш си по-важни неща!”
Може да се каже:“Имам нужда да ме чуеш, обичам те и искам да се свържа с теб.”

Мъжете в някои ситуации могат да дадат стабилност така, както Анимус (мъжката част) дава това на всеки един човек. Когато, обаче, Анима (женската част) вземе превес, което е част от флуидността на живота и на преживяванията, тогава човек има потребност стабилността да дойде “отвън”, а “отвътре” да си позволим мекота, уязвимост, ранимост, искреност, приемственост.

При жените това е пряко свързано с отпускането по време на секс, за което е необходимо доверие, с изпитването на удоволствие при проникването във вагината, и с оставянето на оргазма да отнеме – макар и за секунди – съзнанието, контрола и мисълта, като обаче оставя своите дарове – давайки директни послания на тялото, че е младо, живо, носещо наслада, обичано и обичащо!
Именно и затова някои жени не умеят да се наслаждават на секса, на телата си – на самите себе си и собствената си компания – защото всъщност не са си позволили да опознаят чувствата си, емоциите си, болките си, защото имат очаквания “Какво, как, къде”, а не умеят (все още) да плуват в себе си, да не контролират всеки малък детайл (“Дали изглеждам добре сега?”, “Гърдите ми са малки, няма да му харесат!”, “Имам целулит, не искам да се вижда!” и т.н.), да не се тревожат, да се насладят и на своята самота, дори на своите неудачи и провали също!
Казано по-просто – да приемат себе си и своето несъвършено съвършенство и неповторима уникалност, които далеч не е нужно да се вместват в конкретни формули, очаквания и параметри!

 

Отпускам се в потока на живота си

Отпускам се в потока на живота си


Естествена Психотерапия – как тя може да бъде ефективна тук?

Като в процеса ни повежда към дълбинно себепознание, себелюбов и себеуважение – към отработване на трудностите, лекуване на “вътрешните” (психични и емоционални) болки, виждане, чувстване и свързване със същинските потребности, нужди и копнежи, и разпознаване на моментите на възникване на сблъсъците и конфликтите, които са “закодирали” определени “психични програми” в нас. Същинското свързване с всички наши роли, с нашите превъплъщения, запознаването ни със сенките ни, приемането им и обичането им като наши дечица водят до лекуване, заради оцялостяването, заради изграждащата се в процеса зрялост и умение за себеотстояване!

Автор: Инес Райчева

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.