Даоски тайни на любовта Иван Петков

Даоски тайни на любовта, част 1

Автор: Иван Петков

Даоски тайни на любовта, част 1


Всичко е любов!

Запитвали ли сте се обаче, защо целият свят толкова отчаяно желае любовта? Та нима, ако човек обича и е обичан, постоянно ще говори за това? Нима постоянно ще възпява и величае нещо, което притежава? Което всички притежават? Кога за последно попаднахте на ода, песен, роман, постановка, филм или картина за топлата дреха, която ви пази от студа или пък за храната, която поддържа живота ви?

Явно любовта е нещо, което е повече от дрехата и храната?

Първите ми любовни трепети продължиха абсолютно безметежно и щастливо около ден и половина. След това осъзнах, че любовта е нещо, което включва двама души и се появи въпросът, който развали тази приятна влюбеност: Тя знае ли, че въобще съществувам? Не знаеше. Нещо повече, почти бях набрал смелост да се появя в нейния свят, когато разбрах, че тя харесва друг. Първото любовно разочарование.

Изпитах на собствен гръб какво е усещането тези силни хормони, които ме носиха на крилете на щастието, да се обърнат в противоположната посока.

Всеки е изпитвал това усещане, знаете за какво говоря. С времето научавах повече за любовта, за разочарованието, изневярата, раздялата, болката. Видях как хората охлаждат един към друг и следват разводи. Примирението. Ревността, гневът и безпомощността. Научих, че основната причина за убийствата в семейна среда е любовта или по-скоро нейното изкривяване.

Основната причина за страданието и самоубийствата е любовта. Неразривната връзка между сексуалния живот и любовта е нещо, което предизвиква кризи, дори войни. „Всяка война е започнала в спалнята.”

От първите ми сексуални опити разбрах, че всяко удоволствие има своята цена. За разлика от детските радости, сексуалното удоволствие за мъжа беше свързано с умора и период на възстановяване, който, макар и кратък поради младежките сили, беше отчетлив и нещо, което не можех да не забележа. В крайна сметка остана един въпрос, който силно ме вълнуваше:

 

„Това ли е любовта?”

С това предисловие се опитвам да навляза в проблема, да му задам граници, за да мога да изложа определени възгледи според моите знания, опит и способност да предам разбираемо. Понеже ще пиша за двойки, т.е. любовта включва и жените (гърците са открили любовта, а римляните включили жената в нея), то ще се опитам да бъда практичен и максимално ясен… доколкото е възможно един мъж да се стреми към женска практичност.

Известно е, че когато става въпрос за секс, мъжете се хвалят и преувеличават, а жените споделят и обменят полезна информация. Та ще ми се наложи да споделям по женски.

Исторически бележки

Няма да навлизам в прекалено пространни исторически данни. Ще кажа, че от моите търсения по въпроса ми е станало ясно, че няма култура по света, която да не е достигнала до важността на сексуалната енергия относно здравето, силата и качеството на любовта, нейната продължителност и цялостното общуване между половете.

Все неща, които свързваме със щастие, а и да не кажа, че са основополагащи за усещането за щастие. Като се започне от епохата на зараждане на древните цивилизации, минем през класическите древногръцки философи и религиозно-езотерични учения като херметизма…

Различните тайнства и празници, кереза, куитус резерватус  – полов акт, при който няма еякулация…  Познанията на средновековните европейски алхимици

В близост до Европа са били култури като египетската, сирийската, шумерската и други, които са вплели подобно познание. Познанието по онова време е било елитарно и не е било предназначено за масово ползване.

На Изток се развиват индийската култура и цивилизация с нейния Тантризъм, който излиза извън пределите на Индия, както и китайската култура и медицина. Още от времето на Жълтия император (2697 пр.н.е.) китайската медицина и философия отчита факта, че

основен фактор за здравето е съхраняването на наследствената или още сексуална енергия.

Това познание, преминало и в съвременните религии като спазването на целибат (въздържание, безбрачие), е характерно за всеки монах по света (или за висшето духовенство, в някои от религиите). Доколко това се спазва е друг въпрос.

По-голямата част от изреденото се обединява от един факт: повечето от знанията на съответните култури са или загубени, или са останали предимно под теоретична форма. С малки изключения. А това, скъпи ми любознайковци, е проблем.

Даоска съвместна алхимия и изкуството на спалните покои

Твърди се, че в древни времена, които са били древни още по времето на Жълтия император, всички хора са живеели естествено и като част от този живот са познавали силата и тайните на сексуалната енергия.

Даосите, за които ще разкажа малко повече по-долу, са достигнали до формулиране на тези практики по няколко съвсем конкретни причини. От една страна, за съхраняване на своето здраве, което е предпоставка за дълголетие;  а също и постигането на просветление (или както те го наричат – безсмъртие), което изисква доста време и практика.

От друга страна, предаването на знанието на следващото поколение е част от дълга на всеки даоски учител. Бидейки отшелници и монаси, даосите са живеели на ръба на цивилизацията. Вземали са като ученици млади хора, понякога още като деца, понякога като тийнейджъри, а и като зрели хора.

Най-голямото предизвикателство, което срещали, било да открият какво младите и полово активни ученици да правят със своята сексуална енергия. Та така – с една практика, две цели. Вече не се налагало учениците да бягат до близките села и да има проблеми с бащите на тамошните моми.

даоски-тайни-на-любовта

Даосите са имали за цел духовно развитие. Техните практики не са имали за цел сексуално удоволствие и привързване, а баланс и хармония на енергиите в тялото.  

Но те са били и част от обществото. Изкуството на спалните покои е дадено от даоските мъдреци на императора и неговите приближени с цел държавата да бъде стабилна, да има мир, а не войни. Трудно се метидира по средата на бойно поле!

Китайското общество е било полигамно и богатите мъже са имали по няколко съпруги и наложници. Императорът, като най-богат човек в Китай, е имал на разположение много жени. Това обаче бързо водело до изтощение, болест, смърт с последващи борби за трона и войни.

Затова даосите се принудили да дадат на Императора част от своите практики, за да може да съхранява своите здраве и сила. Практиките станали известни като “Изкуството на спалните покои”. По този начин даоските практики, свързани със съхраняване на сексуалната сила и младост, придобили светска известност.

Разбира се, династиите и времената се менели, та тези практики не са останали вечно достояние, практикувани от все по-голям кръг светски хора. Имало го и това, че практиките били пазени в тайна, тъй като носили здраве и сила на овладелия ги мъж – все предимства, които никой владетел не искал да дава на своите съперници. Поради тази причина, те били предавани само на прекия наследник.

Няколко предварителни условия

За да стигнем конкретните и практични въпроси, ще трябва да нахвърля няколко предпоставки, без които на случайния читател, който до сега не е имал удоволствието и късмета да се занимава с даоски практики, трудно ще се ориентира в темата.

  1. Ние сме такива, каквото е нашето начало. Малко се говори за това, но ние хората нямаме равен старт. Забелязали ли сте, че един човек се изморява по-бързо от друг, че един се разболява по-често и боледува по-дълго; че един човек е по-издръжлив на неблагоприятни условия от друг? Причината за това е количеството енергия, с което се раждаме. Това количество идва от родителите и зависи от няколко неща:
  • Възраст на родителите. Доколко те са се съхранили или изхабили.
  • Тяхното общо физическо и емоционално състояние. Доколко те са здрави и емоционално балансирани към момента на зачеване.
  • Силата на тяхното привличане /любов/, качеството на секса, при който е заченато детето и по-специално дали майката е получила оргазъм в този акт.
  • Наследствените качества и предразположения, които получаваме от родителите.

Тези фактори водят до това, че всеки човек се ражда с определено количество енергия, което, освен за здравето и силата, с които разполагаме по време на своя жизнен път, оказват отражение и в личните взаимоотношения, както ще видим по-натам.

      2. Освен нещата, които получаваме още в момента на зачеването и не зависят от нас, в последствие всеки човек получава модел на поведение, възпитание и социализация, които оказват огромно влияние върху любовния и сексуален живот. Това са травмите и предразсъдъците, които носим, навиците и половия ролеви модел, който получаваме в семейството.

Така например, едно момче ще има модел за подражание и отношение към жените, какъвто има неговият баща. Същото важи и за едно момиченце, което наследява всички предразсъдъци от майка си. Ако вярваме на психологията – моделът, според който търсим бъдещите си партньори, зависи от родителите ни: диапазонът, в който ще търсим партньор, се простира между търсене на пълно копие на съответния родител до пълно негово отрицание.

   

    3. Даосите разглеждат общуването между половете в контекста на двете изначални сили на вселената: Ин и Ян. Хармонията между тях води до субективното усещане за взаимност, щастие и любов. Дисхармонията води до всичко онова, което описах в началото: страдание, ревност, завист, самота, агресия.

Като междинен извод следва, че щом толкова векове наред човечеството възпява и страда по любовта, то липсва хармония при повечето хора. Войната в спалнята е тази, която от векове не е спирала нито за момент.

Двете изначални сили на вселената: Ин и Ян

Двете изначални сили на вселената: Ин и Ян

Въпроси и техните отговори

Какво е Даоизъм и свързаните с него практики?

Даоизмът е възникнал на територията на днешен Китай. Историята му се губи във времената преди писмената епоха, а конкретни източници за неговото начало има от 550 г.пр.н.е.

Това, което е вълнувало древните мислители, са въпросите, които вълнуват всеки човек: за вселената, за човека и неговото място в света, за здравето, щастието и развиване на човешкия потенциал, най-общо казано. Дао, казва Лао Дзъ, е вечно и непознаваемо за човека. Не може да бъде описано с думи или обхванато от човешкия ум, защото това е необятната вселена, но можем да се докоснем до него и чрез преживявания да го усетим.

Даоизмът е преживяване, а не философия, нито религия. Поради тая причина няма да се впускам в дълги описания на това що е то Дао. На най-ежедневен план, преводът на думата означава „Път“ и можем да го приемен като нашия личен път през живота.

Даосите са хора, които постепенно са открили и развили обем от знания и практики, които дават възможност човек да живее естествено. Т.е. да премахне всеки „бъг“ (всяка грешка) в иначе младото ни от еволюционна гледна точка съзнание, който води до неправилен начин на живот, страдание, болест и смърт. Накратко: опитали са се да си живеят живота професионално и да вземат максимума, който могат.

Защо „китайски” практики, нямаме ли си наши?

За съжаление, дори да има свидетелства за различен тип учения и в частност „сексуални” практики по нашите земи, загубени са същината на знанието и практическият елемент. Липсва непрекъсната линия от учител-ученик, така че знанието да е живо и да може да се научи. Такава приемственост е съхранена до ден днешен в различни даоски традиции.

Дао не е ли като Тантра или нещо като „Кама сутра”?

Тук желая да споделя основно личен опит и впечатления, без въобще да претендирам за изчерпателност. Моля вещият в областта на Тантра читател да извини евентуални мои грешки и неточности. Тантра е обширна философска и практическа система, чието родно място е Индия, като едва 4-5% от нея е свързана със сексуални практики (източник: лекция на свами Шивамурти Сарасвати).

Тибетският будизъм примерно е тантрически, а тибетските лами не водят полов живот и не са ми известни практики за съвместно развитие, т.е. по време на сексуален акт. Има направления в Тантра, които използват сексуалния акт, и според това, което съм чел и получил като информация от разни хора, при тях се набляга на голяма доза ритуалност.

Но както и при даоските традиции (направления), повечето практикуващи се занимават със самостоятелен път на развитие. Йога, която е по-популярна на Запад, като „дете на Тантра”, също залага на самостоятелен път на развитие. Тантра далеч не е синоним на оргии!

От общуването ми с хора, които проявяват засилен интерес към Тантра или са посещавали различни курсове и семинари, съм останал с впечатление, че се набляга на масажи, мазила, аромати и други начини да се въздейства върху сетивата. При опитите ми да достигна до конкретните методи, свързани с обмяна на сексуална енергия и предотвратяването на загубата й, в някои случаи получавах твърде неясни и уклончиви отговори, а в други ме препращаха към някой си Мантак Чиа.

Майстор Мантак Чиа е даоски майстор. Писал съм си с българин, който живееше на изток и поддържаше тантрически блог. Лично съм се срещал с хора, които практикуват Йога и/или Тантра. Те ми препоръчваха различни книги като „Скъпоценност в лотуса”, „Тирумандирам”, „Хатха йога прадипика”, „Геранда самхита”, които са прекрасни книги, но ми стана ясно, че в тях нещата само се загатват и трябва да се учат от учител. В тях няма описан конкретен метод за задържане на еякулация, примерно, и изтеглянето й до по-високи центрове.

Shiva-shakti Or Soul-nature is a painting by Upendra Ratra

Shiva-shakti Or Soul-nature is a painting by Upendra Ratra

За времето, в което водих даоски семинари за култивиране на мъжката сексуална енергия и такива за двойки и съвместно развитие, получих запитване за частни уроци, включително и от хора, които водят различни „сексуални” Тантра семинари. Не ме разбирайте неправилно – желанието ми за споделяне и обмяна на знания винаги е било водещо и съм се стараел да бъда открит и добронамерен. Казвам нещата такива, каквито са били и са се случили.

Възможно е да има хора, които преподават класическо тантрическо познание за двойки, което да не е взето от даоски източници. В крайна сметка, дори и това няма особено значение – даосите не крият, че са се учили от всеки възможен източник, стига знанието да е практично и полезно, а не теоретично. Та обмяната на знания е нещо прекрасно! Дали даосите са взели навремето практиките от Тантра, кой ги е измислил и „патентовал“, няма значение. За автентичност претендират и двете страни, а допускам, че е много вероятно методите да са възникнали независимо един от друг.

В крайна сметка не съм попадал на човек, който да преподава цялостна и завършена система, свързана със сексуалната алхимия, каквато е в Тантра. Ще съм много радостен, ако някой може да даде линк към книга, видео, а най-добре да посочи съвременен тантра учител, който да преподава класическа тантра-алхимия, а не само ритуали и масажи!

За Кама сутра (чувствената сутра) само ще спомена, че далеч не е само набор от сексуални пози за разнообразяване на скучното семейно ложе. За съжаление, произведението на Ватсиаяна (Vātsyāyana) е загубено в някаква степен. Произведението е преди всичко социално, отколкото с езотеричен характер и включва правила на поведение, някои от които могат да се сторят доста странни на съвременния читател.

Каква е ползата за съвременния човек от толкова стари практики? Не са ли те вече отживелица?

Въпросите, свързани със съхранение на здравето; процесите, които ни движат като човешки същества, влияят на нашия живот и водят до страдание или радост/щастие – въобще, това как да си живеем живота максимално ефективно, е вълнувало човека във всяка една епоха и култура.

Доколкото еволюцията не е нещо, което се случва за 10 000 години, то съвременният човек изпитва същите емоции; законите, по които протичат психичните процеси не са се променили. Предпоставките, които определят поведението ни, са същите. Физиологично сме същите, телата ни действат по същия начин като на нашите предци, мозъците ни отделят същите хормони, които усещаме като влюбване, а след това усещаме като любовна „абстиненция”.

Съвременната наука и общество са се развили. Днес имаме повече възможности и начини да пътуваме, да общуваме, да се докосваме до модерните достижения. В някои случаи науката ни предлага различни фармацевтични решения, като успокоителни за любовна депресия, чиито странични ефекти са обезпокоителни. И най-важното: поглъщането на хапче може да притъпи усещанията, но не решава проблема, не ни учи как да се справяме по-добре.

В сферата на афродизиаците не смятам, че Виаграта и сродните й субстанции са революция. По-скоро са начин да изстискат по-бързо малкото останала жизненост, която тялото се опитва да съхрани у човек, който е пропилял своите сили. Накратко – по-бързо умиране чрез сексуално доизтощаване.

Здраве и продължителност на живота

По-горе, когато писах за историческите бележки и някои предпоставки, споменах няколко важни неща. Ето малко повече за тях:

  • Всеки от нас се ражда с различно количество наследствена енергия. Тази наследствена енергия използваме за създаване на поколение, но и за сексуално удоволствие.
  • Наследствената или сексуална енергия определя нашето здраве и продължителност на живот. Изхабим ли по-голяма част от тази енергия, тялото започва по-лесно да се разболява. Изхабим ли цялото количество, тялото остарява и умира.
  • Мъжете и жените изразходват сексуалната си енергия по два различни начина:

– Мъжете по време на сексуалния акт, чрез еякулацията;
– Жените чрез месечния си цикъл;

Съхраняването на здравето ни зависи до голяма степен от това дали знаем, че сексуалната енергия поддържа физическото ни тяло и какво следва от това, както и дали имаме нужните умения да съхраним тази енергия. Тези две неща са свързани с начина на живот на всеки човек и, по мое мнение, на тях трябва да се набляга, да са част от възпитанието и образованието, защото оказват пряко влияние върху качеството на живот, нивото на заболеваемост и съответно – здравето на обществото.

Правилата на привличането: ние сме живи магнити

Неслучайно, когато става дума за началните етапи на влюбването, ние използваме една много показателна дума: привличане. Силата на привличане зависи от силата на сексуалната енергия, с която разполагаме. Това е причината докато човек е млад и силен, емоциите да са силни, привличането да е силно.

В по-късна възраст, когато енергията у човека намалее, той започва да търси все нови и нови партньори, които да предизвикат нова реакция у него. Неслучайно хората на средна и по-напреднала възраст търсят и по-млади партньори, точно заради силната им сексуална енергия.

Ето какво се случва между мъж и жена, когато се срещнат и попаднат всеки в енергийното поле на другия:

мъж и жена - всеки в енергийното поле на другия

мъж и жена – всеки в енергийното поле на другия

Като двата полюса на жив магнит

Защо намалява привличането (чувствата) между хората?

Причината, както можете да се досетите вече, е свързана със сексуалната енергия. Защо привличането намалява? Първо, намалява сексуалната енергия на двамата партньори или на някой от тях. Като следствие от това се получава и липса на противоположности. Мъжът вече няма толкова силна мъжка енергия, а жената – толкова силна женска енергия. Прибавете към това и всекидневните проблеми: професионални, финансови, здравословни, с роднини… Мисля, че всеки вижда ясно картинката.

Възникват два въпроса:

  1. Ако вече съм загубил своята сексуална енергия, мога ли да я възстановя и да върна изгубеното привличане?

Да, това е напълно възможно. Изисква време, учене, постоянство и полагане на усилия. Хората не са фенове на този подход, който, макар и в дългосрочен план да е успешен и устойчив, то не дава бързи и моментни резултати. Като изключим това, че повечето хора дори не са и чували за даоски практики, дори и да ги знаеха, мнозина пак ще предпочетат вариант с хапче, консултация при специалист, разнообразяване на сексуалния живот чрез костюми и играчки, дори смяна на партньорите и прочие. Добре е да има всякакви методи, просто човек трябва да знае кое какво може да му причини и какви резултати дава. Външните методи няма как трайно да върнат вашата изгубена сексуална сила.

     2. Как да съхраня своята сексуална сила? Всъщност това е въпросът, чийто отговор води и към отговор на първия въпрос. А именно: ако сте в пробита лодка, първото нещо, което ще искате да направите, е да спрете теча. Едва след това ще започнете да гребете водата. Само гребането на вода е отчасти временно решение, като споменатите по-горе методи, но в крайна сметка ще се изморите и лодката ще потъне.

Навремето се влюбих в даоските практики заради тяхната практичност, логичност и многозадачност. Последното означава, че правиш едно нещо, а то оказва влияние на много нива. Грижата за здравето, чрез съхраняване на сексуалната енергия, води и до запазване на силното привличане между партньорите и е предпоставка за хармонични взаимоотношения. Обърнете внимание на думата „предпоставка”! Научаването на една-две практики няма да ви решат всички проблеми с вашия партньор. Ще се наложи да полагате комплексни усилия. Всеки ден. Но това ще означава по-малко плуване срещу течението, по-малко да се чудите как сте се харесали в началото, къде е отишла любовта и страстта между вас.

Бях решил да напиша кратък материал, но явно темата е такава, че не предполага краткост. В следващите части ще продължа с това как да си паснем, въпросът за размерите (и меренето), кой какво прави в тия практики и как помагат на всеки от двата пола.

Ще видим различни методи и стратегии за правене на любов, как мъжът няма да има нужда да се обърне и да заспи веднага след секс. Какво значи да общуваме на възможно най-дълбоко ниво, да усещаме партньора и да се свързваме с него/нея.

Как да си доставим максимално удоволствие, как да използваме оргазма, за да отстраняваме енергийни и емоционални запушвания като част от нежното след-сексуално общуване. И още много неща!

Обещавам нищо да не пропускам – знанието е живо, когато се споделя. Колкото повече хора има, които са наясно с процесите, които протичат в телата и умовете им – процеси, свързани със сексуалните и интимни отношения – толкова повече щастливи хора ще има около мен, по-здрава общност във всеки един смисъл на думата.

Готови ли сте да отворите своя ум и да научите нещо ново?

Следва…

 

Автор: Иван Петков

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.