Dao Tao

Дао и Йога през погледа на Мариела Таскова

 

Получиха се коментари и въпроси във връзка с изказването на Мариела Таскова относно йога практиките в интервюто й за нефритените яйца и затова я потърсихме отново за мнение.

Мариела Таскова: “Искам да отбележа, че по никакъв начин не омаловажавам йога практиките. Произходът и на двете учения в основата си е един и същ. Тук е мястото да се спомене и религиозната страна на въпроса, защото доста хора имат известни притеснения и по тази линия.

Нужно е да се направи разлика между религия и духовност, защото и Йога, и Дао действително са част от определени религиозни структури. Аз самата не съм дълбоко религиозна и не се интересувам кой знае колко от религиозните йерархични санове, позиции, структури и организации, макар че някои от тях вършат и добри неща. Но независимо дали говорим за християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм, дао и други – всички те си имат своите предимства и недостатъци, но първоизточникът, създателят е един и същ.

Съзидателната сила, или на английски един от термините, който ми допада “The Original Mind (Творческият ум)” – духовността – е една, само е припозната в различни форми. Но всеки от нас го носи в себе си. Въпрос на желание и постоянство е да се свържем и възползваме от него. По време на обученията ми в различните дао-центрове съм срещала хора от всякакви религии, с много от тях поддържаме приятелски отношения, а различията в религиите не им пречи да се обогатяват от дао, йога и др. и да се развиват.

За добро или зло, Вътрешната алхимия в йога все още се пази в тайна и не се дава и публикува. Предава се само от уста на уста, от много опитни учители на избрани техни ученици. Аз имам щастието да работя отблизо и да се уча от един такъв “избран” ученик – Juan Li, от него човек наистина може да научи много. Той е старши инструктор от школата на Майстор Мантак Чиа, създал е и разработил една прекрасна система, наречена “I Ching Dao” , която и аз вече изучавам.

В момента Хуан Ли е на 70 години и повече от 30 години преподава даоски практики. Преди да започне да изучава Дао, задълбочено изучава и практикува йога и успоредно с израстването му в Дао не спира да изследва и изучава йога и будизъм. Комуникацията с него не е лесна, защото всяка година пътува на изток и месеци наред прекарва в уединение и работа с автентични йога, дао и будистки учители, в биографията му на сайта има информация с имената на учителите му.

Майстор Мантак Чиа също кани редовно известни йога-учители в неговата даоска школа в Чанг Май в Тайланд, където се организират съвместни семинари с тях.

Системите съвсем не си пречат, напротив – допълват се. Дълго време издирвах Хуан Ли, докато накрая успях да се свържа с него по време на едно негово интензивно обучение в Германия. И тъй като аз самата също харесвам йога – все пак тя е първата ми любов, затова аз също прилагам и комбинирам нещата, които работят в практиките ми. Според мен не трябва да приемаме нещо на доверие и да вярваме сляпо в каквото и да е. Ако нещо те заинтригува, опитай го, изследвай го, ако за теб то работи и се чувстваш добре, може да продължиш.

Съжалявам, че преди години, когато приятелката ми почина от рак на белия дроб, нямах тези познания, но пък нейната загуба ме накара да продължа да търся и да се развивам. И в йога, и в дао има прекрасни практики. Латинският израз “Ne varietatem timeamus (Да не се боим от разнообразието)” е доста уместен, не само когато говорим за Дао и Йога.

Със сигурност хората могат да живеят в разбирателство, независимо от различията в религии, раси и др. За съжаление икономическите интереси са тези, които най-често провокират напрежение и войни между тях.

Една от основните практики, на която Хуан Ли набляга от самото начало, е “Прошката”. Имаме такъв обичай и в българската традиция. За да можем да се балансираме и успокоим ума, защото симптомите може да са различни, но умът е основната причина за всичките ни болежки и проблеми, затова е хубаво да се научим да искаме прошка и да прощаваме – от тези, на които ние сме навредили – нарочно или не, на тези, които на нас са навредили и от Земята, ако със или без умисъл сме й навредили.

Земята е носител на женската ин енергия. Небето е мъжкото начало. Преди всичко друго, трябва да отработим и балансираме отношенията ни с родителите. Те са нашият Ин и Ян или женското и мъжкото начало, откъдето произхождаме и ние. Ако имаме проблеми с тях, не можем да се чувстваме цялостни и пълноценни. Те са моделът, който като деца наблюдаваме и по-късно прилагаме в общуването ни с другите мъже и жени в живота ни. Естествено те са нормални хора и както всички имат положителни и отрицателни черти, които приемаме и ние. По време на практиките работим доста задълбочено и прецизно с всеки енергиен център и отработваме различни емоции и навици, свързани с тях. Тези практики съществуват както в Йога, така и в Дао.

Неотдавна в София имахме чудесен семинар ”Сливането на 5-те елемента” с друг старши инструктор на Мантак Чиа – Рентао Равазио, също прекрасен учител, от който научаваме много. Той е разработил система за 4-дименсиално обучение, която включва работа с Тялото, Емоциите, Ума и Духа. Рентао успешно прилага тази система в работата си с корпоративни клиенти.

В момента група от инструктори на Универсално Лечебно Дао България също се обучаваме в тази система. Чрез нея значително се подобрява фирменият климат и ефективността на предприятието. Рентао също говори за Прошката, макар и в едно по-напреднало ниво от практиката. Добре е да разполагаш с различни средства, да ги изпиташ и прецениш кое ти допада и в по-голяма степен работи за теб и да го използваш. Прекрасно е, че това познание дава средства на всеки от нас, който има подобен интерес, да си помогне и да се радва на здравето си в различните аспекти – физически, емоционален, психически и духовен.”

Прочете първата част на интервюто с Мариела Таскова.

 

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.