прилични за липса на оргазъм

Оргазмът като израз на искреност пред себе си

Не мога да изпитвам оргазъм с партньор…

…за всичките години, в които съм имала сексуални контакти с партньор съм усещала оргазъм най- много десет пъти…

…трудно достигам до оргазъм…

 

Това са част от вашите писма, които достигат до нас. Водени от желанието да ви помогнем, подхотвихме статия, която се надяваме да ви даде някои насоки. Най-вероятно някои жени няма да приемат написаното и то ще ги подразни силно. Това най-често е знак, че написаното се отнася точно за тях.

 

Умение ли е да изпитваме оргазъм? Дефект ли е невъзможността ни да го достигнем? Това са въпроси, които си задава всеки срещащ трудности в секса. Често въпросът се свежда до предполагаеми физически проблеми, които възпрепятстват достигането на така желаната кулминация, но истината рядко е там. Човек е многопластово същество с изключително силна психическа активност. В много случаи корена на физическата „неизправност“ се намира дълбоко в подсъзнанието ни, породен от минали изживявания.  
Този въпрос касае умението да разбираме емоциите си и да ги интегрираме – да ги изживяваме и да им се наслаждаваме. Според психолози емоционалността е част от несъзнаваното – нашето подсъзнание. Когато потискаме своя емоция и не искаме да и дадем гласност тя остава в нашето несъзнавано, където продължава да работи. Такива емоции могат да бъдат страховете ни или нашата агресия, чувство за недоволство и желание за протест. Потискайки ги те не изчезват, а започват да изчерпват енергията ни в опити да ги потискаме всеки ден. Интересен факт е, че по време на секс и достигане на оргазъм, нашето съзнание (азът) се изключва заедно със защитните механизми, които държат вратата на несъзнаваното затворена. Самото върховно сексуално удоволствие започва да се асоциира с пълна загуба на контрол, което се разбира като разруха за Аза. Той вече няма контрол нито над мислите, нито над чувствата и действията. Това е причината според много учения оргазмът да се асоциира със смъртта.  
Ако изпитваме трудност или изобщо не достигаме до оргазъм това е знак, че имаме много задръжки и страхове в себе си. Не си позволяваме да изгубим „контрол“ и да признаем част от нас самите от страх, че ще видим и изпитаме неща, които така грижливо избутваме назад. В нас съществуват две полярности – мъжка и женска. Те се определят с желанието ни за контрол или нашата пасивност. В чести случаи неумението на жената да отдаде контрола на своя партньор я лишава от достигането на оргазъм, защото този контрол е големия знак „Стоп“ на емоциите наложен още в детството, когато семейството е възпитавало в порядките за обществена норма. При мъжа, натрупаните гняв и страхове могат да доведат до импотентност, като основата за умението да бъдат изразени отново липсва в ранните години. Така той влиза в пасивна роля, която не е типична за неговата природна заложеност – той отхвърля мъжествеността си.

 

Понякога причина за липсата на оргазъм може да е страха да се разкрием такива каквито сме – искрени и пъстри. Белег за това, че проблемът се корени в психическата ни нагласа е възможността да достигнем до оргазъм сами, но не и с партньора си. Когато сме сами, ние държим контрола над усещанията си и нашия Аз не е застрашен от уличаване пред друг…
За да се справим с този проблем, не можем да търсим медикаментозно лечение или помощ от вън. Можем да се обърнем към себе си и да си позволим правото да изпитваме много и различни чувства. Не винаги те са положителни и затова трябва да приемем възможните си тъмни страни. Те рядко са наистина толкова лоши, колкото сме свикнали да приемаме за себе си и това трябва да ни води по пътя към себеприемането. Хубаво е да имаме моменти, в които да си позволяваме да бъдем и слаби и силни, но винаги искрени!

За вас подготви статията: Моника Господинова

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.