прилични за липса на оргазъм

Оргазмът като израз на искреност пред себе си

Оргазмът като израз на искреност пред себе си

 

Не мога да изпитвам оргазъм с партньор…

…за всичките години, в които съм имала сексуални контакти, съм усещала оргазъм най-много десет пъти…

…трудно достигам до оргазъм…

Това са част от вашите писма, които достигат до нас. Водени от желанието да ви помогнем, подхотвихме статия, която се надяваме да ви даде някои насоки. Най-вероятно някои жени няма да приемат написаното и то ще ги подразни силно. Това най-често е знак, че написаното се отнася точно за тях.

 

Умение ли е да изпитвате оргазъм? Дефект ли е невъзможността ви да го достигнете?

Това са въпроси, които си задава всеки, който среща трудности в секса. Често размишленията се свеждат до предполагаеми физически проблеми, които възпрепятстват достигането на така желаната кулминация, но истината рядко е там.

Човек е многопластово същество с изключително силна психическа активност. В много случаи коренът на физическата „неизправност“ се намира дълбоко в подсъзнанието ви, породен от минали изживявания.  

Въпросът с липсата на оргазъм се свързва с умението да разбирате емоциите си и да ги интегрирате – да ги изживявате и да им се наслаждавате. Според утвърдени психолози емоционалността е част от несъзнаваното – вашето подсъзнание. Когато потискате своя емоция и не искате да й дадете гласност, тя остава във вашето несъзнавано, където продължава да работи.

Такива емоции могат да бъдат вашите страхове или агресия, чувство за недоволство и желание за протест. Като ги пренебрегвате те не изчезват, а започват да изчерпват енергията ви заради опитите да ги потискате всеки ден.

Оргазмът и неговата липса - как да се справите?

Защо не мога да изпитам оргазъм?

Оргазмът като разруха за Аз-а

Интересен факт е, че по време на секс и достигане на оргазъм, вашето съзнание (Аз-ът) се изключва заедно със защитните механизми, които държат вратата на несъзнаваното затворена. Самото върховно сексуално удоволствие започва да се асоциира с пълна загуба на контрол, което се разбира като разруха за Аз-а. Той вече няма контрол нито над мислите, нито над чувствата и действията. Това е причината според много учения оргазмът да се асоциира със смъртта.  
Ако изпитвате трудност или изобщо не достигате до оргазъм, това е знак, че имате много задръжки и страхове в себе си. Не си позволявате да изгубите „контрол“ и да признаете част от самите себе си. Това се случва заради страха, че ще видите и изпитате неща, които така грижливо избутвате назад.

В хората съществуват две полярности – мъжка и женска. Те се определят с желанието ви за контрол или с вашата пасивност. В чести случаи неумението на жената да отдаде контрола на своя партньор я лишава от достигането на оргазъм, защото този контрол е големият знак „Стоп“ на емоциите, наложен още в детството, когато семейството е възпитавало в порядките за обществена норма.

При мъжа натрупаните гняв и страхове могат да доведат до импотентност, като основата за умението да бъдат изразени, отново липсва в ранните години. Така той влиза в пасивна роля, която не е типична за неговата природна заложеност – той отхвърля мъжествеността си.

Невъзможност за изпитване на оргазъм с партньор

Оргазъм без партньор – страх от доверяване

Понякога причина за липсата на оргазъм може да бъде страхът да се разкриете такива, каквито сте – искрени и пъстри. Белег за това, че проблемът се корени в психическата ви нагласа, е възможността да достигнете до оргазъм сами, но не и с партньора си. Когато сте сами, вие държите контрола над усещанията си и вашият Аз не е застрашен от уличаване пред друг…

 
За да се справите трайно с този проблем, не би свършило работа да търсите медикаментозно лечение или помощ отвън. Може да се обърнете към себе си и да си позволите правото да изпитвате много и различни чувства. Не винаги те са положителни и затова ви остава да приемете възможните си тъмни страни. Те рядко са наистина толкова лоши, колкото сте свикнали да приемате за себе си и това би трябвало да ви води по пътя към себеприемането.

Хубаво е да имате моменти, в които да си позволявате да бъдете и слаби, и силни, но винаги искрени!

 

 

Статията подготви: Моника Господинова

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.