Удоволствието - от основна важност за здравето на жената

Защо удоволствието на жената е толкова важно за здравето й и за щастието в любовта?

Защо удоволствието на жената е толкова важно за здравето й и за щастието в любовта?

 

Пожелаваме си здраве, любов и щастие на всеки празник. Искаме тези неща, надяваме се да се появят… За съжаление при много хора надеждата бива заменена с примирение след години на неудовлетвореност.

А всъщност това, от което се нуждаем най-много, са две неща – поемане на отговорност за живота и действеност. Важно е да мечтаем, защото когато се свържем с душата си чрез мечтите, можем да разберем в коя посока се намират здравето, любовта и щастието ни.

Защото трите неща са толкова тясно свързани. Това, което много жени не осъзнават (или често подценяват) е, че нивото на сексуално удовлетворение също си има своята съществена роля за доброто здраве, щастието и любовта.

 

Здравата, балансирана сексуалност – удоволствие, което носи само ползи

Имаме нужда да подхранваме радостта и удоволствието от живота и то не как да е, а по здрав начин. Съществуват хиляди начини човек да си достави удоволствие, но много от тях носят хубаво усещане само временно и после цената, която се плаща е огромна – може да причиняват пристрастяване, да вредят на здравето, на отношенията с околните, на себеуважението. Тук ще говорим за удоволствието, което не вреди, а носи само ползи.

Важно е да живеем по начин, който е добър за здравето, любовта и щастието. Важно е да открием начин на живот, който е съвместим с грижата за тялото, ума и душата.

Такъв начин на живот има много аспекти и удовлетвореността от собствената ни сексуалност е един от тях. Ако изживяваме сексуалността си по един здрав и удовлетворяващ начин, тялото ни ще ни дарява с хормоните допамин, окситоцин и ендорфин, а те са еликсири на щастието, хубавата тръпка от живота и свързаността с любимия човек.

 

Грижата за удоволствието е от първостепенно значение

Удоволствието при жената хармонизира връзката й с любимия мъж

Пречки пред събуждането на здравата сексуалност и последствията от нейната липса

Ние жените – също като мъжете – имаме нужда от високо ниво на сексуална удовлетвореност. Много жени обаче живеят живот, лишен от сексуално удоволствие, заради негативните послания, които са получили по отношение на секса в детството си.

Те са израснали с усещането, че нямат право на сексуално удоволствие, че това е нещо мръсно и колкото и да е странно – че възбуждащият секс не се случва в дълготрайните отношения, а само когато има някакъв елемент на забранен плод, на драматични отношения, в които се редуват раздели и скандали.

Всъщност това вредно убеждение бива внедрено и в съзнанието на момчетата и се затвърждава от порно индустрията.

Пътят към хубавия секс в отношения на любов в двойката минава през пренастройване и промяна на убежденията, свързани със сексуалното удоволствие.

Вредата от неудовлетвореността от секса се изразява и в това, че дефицитите в тази област се свръхкомпенсират с други неща, което със сигурност води до дисбаланс, зависимости (от храна, външно одобрение и т.н.) и се получава неудовлетвореност от живота като цяло.

Нито една крайност не е хубава. Нито „раздутата“ сексуалност в резултат от липси и дефицити във важни области на живота, и опит за компенсация и постигане на самозабрава и облекчение чрез прекалено голямо количество секс или търсене на възбуда по нездрави начини. Нито другата крайност – потиснатата сексуалност заради негативното отношение към нея, придобито още в детската и тийнейджърската възраст.

Здравата сексуалност дава усещане за жизненост и енергичност, и е съществена част от хармоничната личност. Тогава човек изразява либидната енергия по няколко начина и това носи щастие и усещане за висока самооценка.

 

Високото ниво на сексуална удовлетвореност ни носи щастие в живота

Здрава сексуалност – удовлетворение от живота и връзката с любимия

 

Либидото ни и енергията, която извира от него, не е само сексуална. Тя може и е добре да се изразява и като творческа енергия. Креативността и мотивацията за развитие и реализация на вътрешния потенциал също се зареждат от либидната ни енергия.

Когато успяваме балансирано да канализираме либидната енергия като чисто сексуалното изживяване/удоволствие от една страна, и като творческа енергия от друга – това ни изпълва с усещане за смисъл, щастие и любов към живота.

Жените, които са били възпитавани в негативно отношение към секса и сексуалността, страдат от дисбаланс в живота си, ако не се опитат да събудят сексуалността си по здрав начин.

Ако имат връзка с мъж, който се притеснява и плаши от женската сексуалност, това също би имало силно негативен ефект и ще се проявява у жената като липса на желание за секс, липса на изразяване на конкретни желания по отношение на секса, липса на оргазъм и възбуда, чести състояния на депресивност или раздразнителност и изнервеност.

 

Сексът и любовта според научните изследвания на Хелън Фишър

Едно от основните неща, които е необходимо да направим, е да прегърнем идеята, че сексуалността е прекрасно нещо, което ни дава възможност да изживеем удоволствие, да подсилим обичта към себе си и любовта в двойката.

Известната антроположка Хелън Фишър, която изследва в детайли как действа човешкият мозък и как може да се запазят страстта, романтичната любов и привързаността в дълготрайната връзка, изброява няколко неща, които партньорите е важно да знаят.

Едно от тях е, че сексът увеличава нивото на допамин в тялото на партньорите, тоест се грижи за запазване на тръпката помежду им, но и увеличава нивото на окситоцина – хормон, който е отговорен за усещането на дълбока привързаност между двама души.

Разбира се, сексът сам по себе си не би могъл да има този положителен ефект, ако липсват уважение, осъзнатост и хубави емоции в двойката. Качеството на отношенията извън секса със сигурност се отразява върху качеството на сексуалните им отношения. 

 

За да може една жена да разгърне своята сексуалност в любовта, самата тя трябва да я е приела като важна част от същността си.

Качеството на емоционалната връзка повлиява сексуалните взаимоотношения.

 

Когато жената прави секс без удоволствие, а просто по задължение, това вреди на здравето й, защото я напряга и й създава допълнителен стрес.

Хелън Фишър подчертава и важността на новите изживявания, които партньорите заедно споделят, за запазване на страстта и романтичната тръпка – пътуване до нови места, опитване на нови дейности и хобита заедно, и т.н.

Дори и малките новости носят усещане за свежест –  като четене на книги заедно, вечерно караоке у дома и приготвяне на ново ястие като изпълнение в дует. Сред най-значимите елементи на любовта в щастливите двойки Хелън Фишър откроява и емпатията към партньора, способността за контролирано изразяване на негативните емоции и фокусиране върху положителните страни на партньора.

Но за да може една жена да разгърне своята сексуалност в любовта, самата тя трябва да я е приела  като важна част от същността си. Когато жената обръща нужното внимание на тази своя част, тя я излъчва под формата на сексапилна женственост и магнетизъм, които вълнуват партньора й и придават още повече жизненост на връзката им.


Такава жена обича и цени себе си, цени радостта и удоволствието, с което сексуалността й я изпълва. Осъзнава тази своя енергия и избира как да я изрази.

 

Сексапилна женственост и магнетизъм

Женственост и магнетизъм

 

Начини за събуждане на сексуалността

Жената, която не е интегрирала тази своя част все още, може да започне да чете психологически книги по темата и да направи консултации с психотерапевт, особено ако чувства, че сексуалната й енергия е блокирана заради негативни убеждения, създадени в детството. Променяйки своите убеждения, тя може и да изследва тялото си, да го приеме и заобича.

“Желая всяка жена от Новата култура да се отличава по нещо; по вървежа си – да има нещо пластично в нея, да бъде подвижна, дето минава, всички да казват за нея: “Ето една благородна жена, сърце има тя.” Ако я срещне мъж, който отива да пие или да върши престъпление, да каже: “Отказвам се от лошото си намерение, не искам да върша повече престъпления.” – Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)

В крайна сметка, най-важните фактори за получаване на по-голямо сексуално удоволствие на жената са:

  • Усещането й, че е ценена, обичана и уважавана от партньора (т.е. раздяла с мъжа е необходима, ако липсва такова отношение от негова страна). Любящият, осъзнат и учещ се партньор ще й помогне да възстанови контакта с тялото си и да изпитва удоволствие по време и след секс. Цялостното му отношение към нея дълго преди самия секс е от определящо значение. Взаимното, дълбоко опознаване на вътрешния свят на двамата, споделянето на желанията и вълнуващото откриване на нови възбуждащи неща в интимните им преживявания ще доведе до върховно удоволствие.
  • Обич и уважение на жената към себе си
  • Мотивация за подобряване на живота
  • Учене и действане в посока на освобождаване от стари, вредни нагласи
  • Свързване със собствената си сексуалност чрез четене на книги по темата, консултации със специалисти, танци, грижа за себе си, опознаване на тялото и упражнения с йони яйца.

 

Сексуалното удоволствие при жената е пряко зависимо от емоционалната връзка с партньора

Силна емоционална връзка – върховно удоволствие

 

Йони яйцата повишават удоволствието по 3 начина

Използването на йони яйца може да помогне за освобождаването на потока на сексуална енергия, защото самото отделяне на време за упражнения с йони яйце или носенето му във вагината обръща вниманието на жената към тази част от тялото й и я свързва със сексуалността й.

Другите две ползи от упражненията с йони яйцата са: повишаването на чувствителността на вагината от една страна и от друга – стягане на влагалищните мускули, което със сигурност води до по-голямо удоволствие за жената по време на секс, а това означава и по-голямо удоволствие за мъжа.

Увеличаването на взаимното удоволствие на влюбените ще изкачи отношенията им на по-високо ниво и ще има освежителен, оздравителен и стимулиращ ефект върху живота им като цяло.


Автор: Мария Димитрова

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.