Обида

Как да преодолеем обидата?

Проблемите с женските органи може да са причинени от обида. Как да се справим?

Как обидата влияе върху матката и яйчниците и кои са ефективните начини за справяне с нея?

Как се отразява обидата върху женското здраве и какво може да направите, за да решите проблема?

Вредите, които обидата нанася върху здравето на жената и ефективните начини за справяне с проблема.

 

Случва ли ви се често да се чувствате обидени от партньора си? Как реагирате? Нещата влошават ли се с времето или се подобряват? Смятате ли, че вие имате склонност лесно да се обиждате или причината е главно в партньора ви? Тези въпроси и още много може да си зададете, за да прецените кое е най-доброто решение за вашата връзка и конкретно в ситуацията. Поемете отговорност за решаването на проблема, защото с времето той може да се задълбочи и да стане причина за влошено здраве, болки в матката и яйчниците, възпаление на влагалищната лигавица и болка по време на секс.

 

Без обективна и честна преценка на нещата, обаче, няма да можете да откриете вярната посока. Урокът, който не сте усвоили, ще се връща отново и отново под нова форма. А горчивината и разочарованието ще се натрупват с времето. Затова нека да разгледаме различните аспекти на обидата по-отблизо и начините за ефективно и трайно справяне с проблема.

 

Връзката на обидата с гинекологичните проблеми

На първо място е важно да осъзнаем, че въпросът за обидата е изключително значим и не трябва да се подценява като нещо, което „се случва във всички връзки“. Ако обидата е дълбока или се случва често, тя засяга и физическото здраве на жената. Доказано е, че обидата е тясно свързана с болестите на матката и яйчниците.

 

Луиз Хей, която посвещава дълги години от живота си на изследването на връзката между емоциите/вътрешните нагласи на човек с физическото му здраве, казва в книгата си „Можеш да излекуваш живота си“, че гневът, обидата и тревожността, свързани с партньорските отношения водят до инфекции в половите органи, пикочните пътища и камъни в бъбреците. Един от често срещаните проблеми в резултат на преживяването на обида от партньора е циститът, чиито симптоми включват болки ниско в корема и често уриниране.

 

Шохрух Норбеков, син и последовател на известния Мирзакарим Норбеков, твърди:

 

„Причините за появата на онкологични заболявания на женските органи могат да се коренят от обида, от агресивно отношение, от неудовлетворение в леглото и се стигне до отвращение от мъжката част на човечеството.“

 

Д-р Джон Дайъмънд, лекар и практикуващ хомеопат в Невада, САЩ, също потвърждава връзката на обидата и негативните емоции в партньорските отношения с женските гинекологични проблеми. Според него кистите и други проблеми с яйчниците, фиброма на матката, прекаленото кървене и силните болки при цикъл често са резултат от неразрешени емоционални проблеми във връзката и потиснати, задържани и натрупани негативни емоции вследствие на обида.

 

Обидата и сексуалността на жената

Обидата се отразява и на сексуалността на жената. Напълно естествено е да се появи липса на желание за сексуален контакт. Обидата влияе и на нивото на възбуда при жените и е причина за вагинална сухота и болка при секс. Тялото отхвърля интимен контакт с партньора преди жената отново да се почувства обичана и уважавана.

Важно е жената да не се насилва да прави секс, когато има  вътрешни съпротиви, а да сподели с мъжа какво я притеснява и потиска. В противен случай сексът ще предизвика негативни последици върху емоционалното и физическото й състояние. Ще се почувства предадена от самата себе си.

Когато има хармонични отношения, сексът се превръща в правене на любов, което увеличава нивото на окситоцина в тялото и на жената, и на мъжа, а това е хормон на щастието. Този хормон също така затвърждава още повече любовта между партньорите.

 

Обидата влияе на сексуалността на жената

Обидата влияе на сексуалността на жената

 

Как да се справим с обидата

Когато неизлекувани емоционални рани от детството рушат настоящето ви

За да определите дали проблемът е във вашата вътрешна нагласа или действително партньорът ви преминава някакви граници, които не би трябвало да бъдат преминавани в отношения на уважение и любов, си задайте следните въпроси:

 • Често ли се случва да се обиждам в отношенията си и с другите хора?
 • Имам ли усещането, че това чувство ми е много познато още от детството и е присъствало в отношенията ми с родителите и приятелите в онези години?
 • Често ли съм чувала от родителите си, че съм обидчива? Ако е така, възможно е и самото повтаряне на тази тяхна оценка да е причината тя да се е запечатала в детското подсъзнание и след това да сте започнали да действате в съответствие с тази характеристика.
 • Смятам ли, че светът е враждебно място и трябва да съм постоянно нащрек за неприятни изненади?
 • Имам ли ниска себеоценка?
 • Чувствам ли се често жертва на обстоятелствата и на другите хора?

 

Ако на повечето от тези въпроси отговорът е положителен, това означава, че е много вероятно начинът ви на възприемане на нещата и моделите ви на мислене да ви карат да виждате и усещате обида в безобидни ситуации.

Възможно е партньорът ви да е искал да направи конструктивна критика с намерението да ви помогне да станете по-добри в нещо.

Възможно е и просто да е искал да изрази различно мнение, без да подценява вашето.

Бъдете напълно честни със себе си, когато преценявате вашите реакции, мотиви и избори. Ако установите, че имате неизлекувани емоционални рани от миналото и те се отразяват на настоящето ви, поемете отговорност да ги излекувате. Това може да стане по различни начини, но някои от доказано ефективните са консултациите с психотерапевт, четенето на приложна психология и развиването на умение за самонаблюдение, за да се улавяте кога повтаряте стари модели и съзнателно да избирате здрави модели на мислене и реагиране.

В психологията съществува понятието „когнитивни грешки“ и то се отнася за грешния начин, по който човек интерпретира постъпващата отвън информация.

Например, ако една жена е имала детство с изключително критични родители и е изградила у себе си негативна представа за света и ниска себеоценка, тя ще възприема и тълкува житейските ситуации през негативен филтър. Ще намира негативни, обидни, застрашаващи я елементи дори и там, където обективно не съществуват. Именно коригирането на такива когнитивни грешки е една от целите на процеса на психотерапия.

В основата на всичко всъщност стои себеуважението и любовта към себе си. Ако те липсват или са недостатъчно развити, жената е по-склонна да се чувства обидена, дори когато партньорът не е имал намерение да я обиди и просто искрено е изказал различна позиция. В такива случаи сърцето и душата на жената копнеят тя да започне да се обича и уважава, и да се грижи за себе си много по-добре.

 

Понякога обидата е от безобидно недоразумение

Понякога обидата е от безобидно недоразумение

 

Когато партньорът ви е имал добро намерение, но не е успял да намери добър начин да се изрази

Много е важно да имате и обективна преценка за следните неща в конкретните ситуации в отношенията си с партньора:

 • Какво е било намерението на партньора ви с това, което ви е казал/направил?
 • Съдържанието на казаното ли ви обижда или начинът, по който е казано?
 • Има ли по принцип партньорът ви проблем с намирането на подходящи думи, когато се опитва да изрази себе си? Дали неподходящите думи, които е казал, са резултат от враждебно/неуважително отношение или от разсеяност/високо ниво на стрес в конкретната ситуация?

Когато видите нещата и от тази гледна точка и установите, че партньорът ви не е имал намерението да ви нарани, но му липсва умение да намира подходящия начин да изрази различно мнение или конструктивна критика, тогава е необходимо да разговаряте.

Вместо да се затваряте в себе си и да „пускате“ в ума си отново и отново „филма“ с неприятната ситуация или да реагирате бурно и да отвърнете по груб начин, просто намерете спокоен момент, в който да кажете как сте се почувствали и защо.

Опитайте се да не използвате обвинителни думи и тон на гласа, а да създадете атмосфера на споделяне, в която да намерите общ език и всеки един от двама ви да види позицията на другия. След това намерете решение, което да е добро и за вас, и за партньора ви, за да се избегнат неприятни ситуации в бъдеще.

Ако не успявате с времето да подобрявате качеството на общуването си, поемете отговорност за излекуването на връзката си като отидете на консултация при терапевт като двойка. Така ще дадете шанс на отношенията ви да се подобрят.

Може по време на тези консултации да решите, че разминаванията между вас са прекалено големи и да се разделите, но поне ще знаете, че сте направили каквото е зависело от вас за спасяването на връзката. И ще продължите напред с нов капитал от натрупани знания и усвоени уроци от предишния опит и от консултациите. Ще имате значително по-голям шанс да създадете много по-удовлетворяваща и здрава връзка следващия път.

 

признаци на токсична връзка

Кои са признаците за токсична връзка?

 

Когато установите, че сте в токсична връзка

Отговаряйки си честно на горните въпроси, може да осъзнаете, че партньорът ви действително е имал намерение да ви нарани с думите или поведението си. Възможно е той да страда от неизлекувани емоционални рани от детството или минали връзки, но вместо да търси начин да ги лекува, той несъзнателно да наказва вас за нанесените му травми. Колкото по-неосъзнат е един човек, толкова по-голяма е вероятността да руши настоящето си заради проблемите в детството или младежките си години.

В зависимост от положението, в което се намира връзката ви и доколко поведението му е вредно и разрушително върху спокойствието, себеоценката и здравето ви, трябва да решите или веднага да приключите връзката, или да предложите на партньора си да отидете на терапия за двойки и по време на консултациите да разберете дали той е мотивиран да се променя и лекува вътрешните си рани.

Важното е да осъзнаете, че не можете да го спасите или промените. Това е негово решение и избор, и само той може да го направи от любов и уважение към себе си. Вие отговаряте за своето здраве и живот.

 

Визуализациите като метод за лекуване на емоционални рани

Успоредно със самонаблюдението, четенето на книги по приложна психология и емоционална интелигентност, посещението на семинари в тези области и терапевтични консултации, можете да използвате и визуализацията като метод за лечение на емоционални рани и натрупани обиди.

По време на визуализацията ще изживеете чувството на освобождаване от обидата, което въздейства също така и върху подсъзнанието. Това има мощен лечебен ефект. По време на визуализацията е важно да си представите как натрупаните обиди излизат от тялото ви, ума и душата ви и чувствате невероятна лекота и свобода.

Когато съчетаете визуализацията и с някакво действие, което да има символично значение, ефектът е още по-силен. Тъй като обидата от мъжа често се отразява върху здравето и състоянието на матката и яйчниците, можете да използвате нефритени яйца, докато визуализирате.

Голям размер Нефритено яйце

Голям размер Нефритено яйце

Визуализация с нефритено яйце:

 • Изберете си музика, която е приятна и ви носи усещане за спокойствие и хармония.
 • Поставете нежно яйцето вътре в себе си и си представете как от него се излъчва прекрасна бяла светлина, която преминава през всяка една клетка в матката и яйчниците ви, премахвайки следите от обида и напрежение.
 • После тази прекрасна светлина преминава нагоре по тялото и стига до сърцето, изцелява насъбраната болка в него и то заблестява ярко с красива, бяла и розова светлина на пречистеност и любов към себе си.
 • Останете колкото се може повече в това усещане.
 • Изпитайте благодарност към живота, че ви е дал възможност да сте тук на Земята и да се променяте към все по-добро.
 • Изпитайте благодарност към себе си за всяка една любяща грижа, която полагате за тялото, ума и душата си.

 

Правете такава визуализация редовно и ще изпитате ефекта й по-бързо и по-силно.

За справянето с обидата можете да използвате и минерали с лечебен ефект върху физическото и емоционалното здраве. Вибрацията на оранжевите камъни ахат и кехлибар помагат да не приемаме лично всяко нещо, което е казано или направено от друг човек. Същите тези камъни, както и оранжевият и златист калцит се свързват и с развиване на по-добро умение за поставяне на граници и чувство за себеуважение.

 

Грижата за себе си е от изключително значение, за да се обичате, уважавате и цените. Колкото по-цялостен подход имате към разрешаването на един проблем, толкова по-добри и трайни ще са резултатите. Приложите ли изброените начини за грижа към тялото, ума и душата си, постепенно ще чувствате все по-силно ефекта от своето постоянство, който ще се изразява в здраве, вътрешна сила, пълноценни отношения и усещане за осмисленост на живота.

 

Автор: Мария Димитрова

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.