hat-1001373_960_720

Пролапс на матката

Понякога се случва жената да забележи подуване в областта на срамните устни, което при напън се увеличава – а при отпускане изчезва. Възможно е влагалищната лигавица да излезе навън от гениталната цепка, като започне да се трие в бельото и да се разрани. При напъни като кашлица, кихане, вдигане на тежест жената неволно уринира; това може да е свързано още и със запек, цистит, тежест и дискомфорт в коремната и тазовата област.

Една от често срещаните причини за подобни усложнения е пролапс.

В гинекологията пролапс се нарича изпадането на матката и стените на влагалището, когато те излязат изцяло извън външните полови органи (вулвата).

Причини за това може да са следните:

1. Вродена недостатъчност на мускулите на перинеума.

2. Отпускане на коремните мускули в резултат на астения, внезапно изтощение или множество повтарящи се, особено усложнени, бременности (многоводие, многоплодна бременност и т. н.).

3. Усложнено раждане поради дълбоко разкъсване на перинеума (тъканта между вулвата и ануса), особено при тесен таз. Използване на акушерски щипци при раждането.

4. Напреднала възраст (поради атрофия на тъканите).

5. Неадекватно физическо натоварване (тежък физически труд, носене на тежки товари, особено по време на пубертета, след раждане и по време на менопаузата).

6. Внезапна загуба на тегло.

7. Често появяващ се и продължителен запек.

8. Затлъстяване; при него се повишава налягането върху коремните мускули и перинеума.

Началните етапи на пролапс на матката и/или влагалището понякога протичат асимптоматично (без осезаеми признаци). Незначително смъкване на матката и влагалището може изобщо да не причини болезнени усещания – и жената отначало да не усети нищо. Обикновено менструалният цикъл при изпадане на матката не се нарушава.

Жените може да почувстват първия дискомфорт едва по време на полов акт. Слабостта на мускулите на перинеума пречи на настъпването на оргазъм – при това както на жената, така и на нейния сексуален партньор.

Но най-сериозните неприятности при смъкване на матката са разстройствата в уринирането. Отначало то може да бъде учестено, нерядко пролапсът причинява стресова инконтиненция (неволно уриниране при смях, кашлица, вдигане на тежести и т. н.). А при значително изместване на стените на пикочния мехур и изпадане на матката понякога уринирането става възможно едва след връщането й в нормално положение. Освен това, наличието на остатъчна урина провокира цистит и други възпалителни заболявания на пикочните пътища. Често се добавят и усложнения в тазовите органи, тъй като изместването на половите органи и разтварянето на гениталната цепка създават благоприятни условия за инфекция. Върху изпадналите гениталии може да се появят язви. Половият акт става невъзможен, рязко спада и социалната активност.

Диагностиката на пролапса на матката се основава върху сравняване на оплакванията, данните от анамнезата и резултатите от гинекологичния преглед.

На пациентките се предписва възстановително лечение. Но терапия се прилага само в ранните етапи на пролапса, както и при невъзможност за хирургическа операция (тежки съпътстващи заболявания, бременност, скорошно раждане и т.н.).

Основен метод за лечение на пролапс си остава хирургичната операция за отстраняване на дефектите на тазовото дъно.

 За да не се стига до операционната маса, се използват такива класически мерки за терапия на пролапса като:

– добро хранене;

– хидротерапия (водни процедури);

– гимнастика, както и Кегел упражнения

– промяна на условията на труд;

– масаж на матката.

Но това са средства и методи вече в начален етап на заболяването.

А към тях съвсем естествено и органично може да се добави такъв изпитан метод за цялостна профилактика на женски неразположения и болести, каквито са упражненията с нефритени яйца.

Немаловажно обстоятелство е, че нефритените яйца са средство не просто за терапия, след като болестта вече е налице и се налага да бъде лекувана. Не, тяхната употреба е начин за пълноценна профилактика не само на пролапса – но и въобще на целия комплекс гинекологични неразположения и заболявания на съвременната жена.

Целта е въобще да не се допусне появата на такива усложнения в женския организъм.

Казано с други думи: упражненията с нефритени яйца не заместват, а и не са предназначени да заместят, хирургичното лечение на пролапса на матката – когато вече заболяването е напреднало до необходимост да се легне на операционната маса. А дори и след операция, нефритените яйца са силно препоръчителни, за да не се повтори на заболяването.

Тяхното предназначение е съвсем друго.

В известен смисъл, то е доста по-важно и ефективно: да премахнат изобщо възможността за заболяване както от пролапс на матката, така и от подобните му заболявания и неразположения в областта на женските тазови органи.

Може с пълно основание да се каже, че този метод е сред най-ефективните профилактики на заболявания и дискомфорт в половата система на жената. Той гарантира нормален и пълноценен сексуален живот; при това, не само на нея, но и на съпруга й, респективно на нейния сексуален партньор.

Упражненията с нефритени яйца, създадени в древността от китайската медицина и доказали своята ефективност в наши дни, са твърде ефикасна терапевтико-профилактична практика, способна да приведе в хармония организма и да открие пред жената нови, непознати усещания.

При редовна употреба, благотворното влияние на нефритените яйца върху кръвоснабдяването в областта на таза зарежда с енергия и заздравява органите. По този начин предотвратява и създаването на условия за поява и развитие на това изключително неприятно заболяване – пролапс на матката.

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.