Инконтиненция

Изпускане на урина

Не са редки случаите, когато жени във външно нормално здравословно състояние притеснено споделят, че не могат да контролират пикочния си мехур – например, при спортуване, танци и т. н. Това ограничава социалната им активност, защото се притесняват и срамуват от неприятния проблем.

Но трябва да се знае, че от това страдат, в една или друга степен, почти половината от жените, които наближават или вече са в менопауза.

Изпускането на урина – уринарната инконтиненция,  представлява случайно, неконтролирано уриниране. То може да се случи при  неволни напъни като кашлица, смях, кихане, физическо усилие или когато внезапно почувствате необходимост да се уринирате и не успеете да дотичате до тоалетната.

Уринарната инконтиненцията е два вида:

– временна, която изчезва след премахването на причината – употреба на лекарство, запек и др.;

– постоянна (хронична).

По-трудно е справянето с хроничната форма. В зависимост от причините тя бива стресова, позивна, преливна, функционална, поради свръхактивен пикочен мехур и др.

Два вида хронична инконтиненция се срещат най-често при жените:

– стресова;

– позивна (неотложна).

Най-разпространена е стресовата хронична инконтиненция. Обикновено причината е отслабване на мускулите на тазовото дъно – поради раждане, бременност, наднормено тегло и други, които причиняват разтягането им. Когато са отслабени, те не успяват да стиснат достатъчно уретрата (пикочоизпускателния канал), затова може да се получи изтичане на урина в случай на допълнителен натиск върху пикочния мехур при моментен напън като кашляне, кихане, смях, физически упражнения и др.

Позивната (неотложна) хронична инконтиненция настъпва при внезапно силно желание за уриниране и липса на възможност да се стигне до тоалетната. Това може да се случи дори, когато пикочния мехур съдържа съвсем малко количество течност – но проявява свръхактивност. Причините за това явление не са напълно установени и изучени докрай, но, така или иначе, позивна инконтиненция може да бъде предизвикана от:

– прекаляване с кафе, алкохол или течности;

– инфекции и възпаления в отделителната система;

– лекарства;

– увреждане на нерви:

– запек;

– инсулт;

– заболявания (диабет, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и др.).

Симптоми

Основният симптом на уринарната инконтиненция е случайно уриниране.

При стресова инконтиненция, т. е. вследствие на кашлица, кихане, смях, физически упражнения и др., изтеклата урина е в сравнително малко количество.

При позивната (неотложната) инконтиненция може да изтече голямо количество течност, което да намокри дрехите и обилно да се стича по краката.

Добрата новина е, че повечето от проблемите, свързани с функционирането на пикочния мехур, са решими.

Лечението на стресовата инконтиненция включва упражненията на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Използва се и сменяемо устройство – “песар,” поставяно във вътрешността на вагината, което позволява да се ограничи инконтиненцията чрез притискане на уретрата. Освен това, се прилагат лекарства и хирургическа намеса, когато други методи не помагат. При позивната (неотложната) инконтиненция са препоръчителни физически упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно – това увеличава интервалите между отделните уринирания.

Как да се предотврати изпускането на урина?

Основната цел при този проблем е да се укрепват и подсилват мускулите на женския таз. Това може да стане както с известните упражнения на Кегел, така и с един класически, но много актуален метод –  упражнения с нефритени яйца. Това средство за заздравяване на гениталната мускулатура на жените и за подсилване на мускулите на дъното на таза е проверен и изпитан продукт на китайската медицина – резултат от познанията и уменията на древни лечители и актуализиран със съвременните медицински познания.

Нефритените яйца спомагат за укрепване на мускулите и сухожилията на тазовото дъно. Тяхното предимство е в това, че представляват натурално, чисто природно средство, с което можем ефективно да подобрим състоянието на перинеума и да намалим до минимум изпускането на урина.

Упражненията на интимните мускули с нефритени яйца съхраняват жизнената енергия на женския организъм, подмладяват и укрепват тъканите на перинеума. Освен, че усилват мускулите, контролиращи пикочния мехур и по този начин лекуват уринарната инконтиненция, те спомагат още за лечение на пролапс, болезнена менструация, хронични възпаления.

Те съчетават високата си лечебна и профилактична ефективност с липса на противопоказания за тяхната употреба.

===

Прочетете и другата ни статия за изпускане на урина, която разглежда психо-соматичните причини за възникването на проблема.

Заяви сега своето нефритено яйце - лесно и без регистрация

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.